500 g rättika, skalad och skivad i 5mm tjocka skivor
1 krm salt
2 liter vatten
2 skalade gula lökar i skivor
3-5 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)
3 dl crème fraiche (34%)
3 dl vispgrädde (40%)
200 g philedelphiaost
svartpeppar
3 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik hårdost)
Värm ugnen till 150°C. Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter. Häll av vattnet och varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform. Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar. Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan. Gratinera gratängen i ca 1 till 1.5 tim. När den börjar få färg och kännas mjuk ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten. Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.
Jag kommer ta en vitlöksklyfta mindre nästa gång, blev lite för mycket för min smak.
DEN GRATÄNGEN ska jag testa, om det inte tar för lång tid, är ju lite otålig gällande mat(A) /fredrika
SvaraRaderaDen kopierade jag till min receptsamling, jag aktar mig också för kolhydrater numera och det går ganska bra. Bästa metoden för viktminskning ja provat./pia
SvaraRaderaGOTT var det! Tack för receptet :)
SvaraRadera